Skiffer till både tak och fasad på fjällstugan

Skiffer till både tak och fasad på fjällstugan

18/09/2020

Ulf Axelsson är tidigare VD och numera senior rådgivare till Puts & Tegel AB med huvudkontor i Örebro. Under många år har han samarbetat med Takskifferspecialisten. Även om företagen kan uppfattas som konkurrenter menar Ulf att man istället kompletterar varandra. Och när Ulf skulle skapa en vinterbostad i Sälen till sin familj med alla barn och barnbarn, föll det sig naturligt att välja just skiffer som beklädnad till både tak och fasad.

– Jag köpte en tomt vid Högfjället i Sälen för två och ett halvt år sedan och började bygga bostaden för ungefär ett och ett halvt år sedan. Det blev en klassisk timmerstuga i souterräng som smälter in perfekt i naturen, berättar Ulf.

Huset är byggt av 10-tums timmer på lättklinkersockel och består av souterrängplan, mellanplan och loft. Takets högdel är belagd med koppar och lågdelarna med skiffer.

 

“Det är fler än en som har kört förbi och fotat huset”

 

– I och med min bakgrund hade jag tänkt isolera och putsa lättklinkersockeln som huset vilar på, men sen började jag fundera. Jag hade sett skiffer på fasader i danska tidningar och sen visste jag att Takskifferspecialisten var experter på just skiffer. Eftersom det fanns gott om utrymme för att sätta skiffer på, så tänkte jag helt enkelt – ”varför inte?”. Det är ju väldigt hållbart, det ger en speciell karaktär, det håller i en livstid och det blir dessutom bara finare med åren.

Sagt och gjort, Ulf hade bestämt sig. Förutom skiffer på taket blev det även en skifferfasad på timmerstugan. Stålreglar som var 20 millimeter tjocka skruvades fast i fasaden och därefter fästes skiffern i de ventilerade reglarna. I och med att det finns förberedda ventilhål i reglarna får man en naturligt luftad fasad som minimerar risken för fukt.

– Eftersom det är ett bostadshus med mycket detaljer blev det mycket handarbete för montörerna. Plattorna som sätts omlott är cirka 25×50 centimeter och alla kanter och avslut huggs för hand, och runt fönster och smygar satte vi kopparlister. Arbetet tog lite mer än en vecka och jag är otroligt nöjd med resultatet. Det är fler än en som har kört förbi och fotat huset, avslutar Ulf.

 

Fler nyheter

17/06/2021

Hantverkstraditionen förs vidare till nästa generation: ”Ett riktigt roligt hantverk”

Högt uppe på Nordens många skiffertak har hantverkstraditionen förts från generation till gener...

14/05/2021

Ny tid väntar Särna kyrka – omfattande renovering inledd

Artikeln kommer från Siljan News. Text och foto: Nisse Schmidt.   ...

23/03/2021

Nybygge i Lillån med gammaldags arkitektur: ”Med skiffer blir det en väldigt fin helhet”

Intill vidsträckta åkrar och Hovsta kyrka byggs Lillåns nya församlingshem. Ett stort trähus ri...

02/02/2021

Vår VD om 2020 och nya rekordstarten: ”Stolt över våra hantverkare”

Ökat kvinnligt ledarskap, bättre resultat och stolta ögonblick. Vår VD Ulf Håkansson summerar h...

aaa-logo

Se vår senaste broschyr